Rehabilitering

Rehabilitering

Ved Kiropraktorklinikken har vi et eget behandlingstilbud for pasienter med skader og plager i bevegelsesapparatet. Behandlingen har til hensikt å bygge opp styrke og utholdenhet, og er basert på trening under veiledning.

Vi har mulighet for gjenopptrening av de fleste skader i vår trening- og rehabiliteringsavdeling. Mye av vår trening for rygg og nakke bygger på Alan Jordan, Stuart McGill, Tom Arild Thorstensen og Lieven Danneels forskning.

Henvisning ikke nødvendig.

 

Trening og resultat

Medisinsk treningsterapi er en veldokumentert metode for å behandle plager i bevegelsesapparatet, men for å få gode resultater er man avhengig av å trene regelmessig over tid. Dette innebærer for de fleste å trene 2 ganger per uke i en periode på minimum 12 uker.

Når det gjelder forbedring i symptomer er dette vanlig etter ca. 8 uker, men det kan ta lengre eller kortere tid. Det er likevel viktig å trene ut hele perioden for å få fullt utbytte av treningen.

En treningstime varer fra 1 – 2 klokketimer. Dette er en tidkrevende behandling som krever tålmodighet. Det har liten hensikt å starte et treningsopplegg dersom man avbryter etter 4-5 økter.

Hvis du har andre diagnoser som du tror kan ha innvirkning på din evne til å gjennomføre treningen, vennligst ta kontakt med en av oss.

Nakketrening

For rehabilitering av nakkeskader og nakkesmerter benytter vi oss av en Steens Physical-nakketrener. Dette er et medisinsk treningsterapiapparat som gjør det mulig å trene nakkens muskulatur kontrollert i de fleste plan. I nakken er det viktig å ivareta de naturlige styrkeforhold, samtidig som det er viktig å trene styrke og utholdenhet. Dette oppnår vi med riktig forhold mellom vekt og antall repetisjoner og serier.

Ryggtrening

Vårt ryggtreningsprogram er basert på forskning rundt ryggtrening som har til hensikt å øke tverrsnitt og kontraksjonsevne i lavryggsmuskulaturen. Derfor har vi valgt å benytte oss av vinkelbenker i vår ryggtrening. Hvis man sammenligner ryggtrening med nakketrening, så er det viktigere med utholdenhet i rygg enn rå styrke. Derfor bruker vi kun kroppsvekt som motstand i treningen, samtidig som vi benytter oss av mange repetisjoner for å bygge opp utholdenhet.

Trening etter rehabilitering

Når man er ferdig med den første delen av rehabiliteringen, som er å bygge opp styrke og utholdenhet, er det viktig å legge til elementer som balanse og dagligdagse gjøremål. Her er det viktig at man etter hvert «presser» kroppen mer. F.eks. når man går tur i ulendt terreng går man fortere, og «slipper på mer» f.eks. hopper fra sten til sten.

Det er også viktig at man opprettholder aktivitet etter man har fullført rehabiliteringen. Hvis man ikke gjør dette vil man gradvis miste effekten av treningen. Hvis man derimot opprettholder en aktiv livsstil så skal dette i teorien være tilstrekkelig. Et annet viktig element i treningen etter rehabiliteringen er at man finner en aktivitetsform som man trives med. Hvis man ikke trives på et treningsstudio, så er det lite sannsynlig at man kommer til å benytte seg av dette.

Egentrening for nakke

Et studie fra Danmark (Det nasjonale senter for arbeidsmiljøforskning) anbefaler følgende treningsprogram for nakkesmerter. Studiet viser at etter 20 uker (tilsvarende 30 treningsøkter) rapporterte deltagerne opptil 70 % smertereduksjon. Treningsprogrammet og medfølgende instruksjons-videoer er tilgjengelig via denne linken.